vrijdag 22 september 2017

Zorgverzekering

Goedemorgen allemaal,

Vandaag wat informatie over hoe je een zorgverzekering zou kunnen kiezen.
Voor 19 november 2017 moeten de verzekeraars namelijk hun nieuwe premies en pakketten bekend gaan maken en dan is het ook de tijd om er eens goed voor te gaan zitten en te kijken welk pakket het beste past bij jou als persoon. Let hier goed op want het pakket wat bij jou het beste past hoeft niet te passen bij je partner. Je kan voor beide een goed pakket kiezen passend bij de zorgbehoefte. Let wel op mocht je samen op 1 polis staan dan zijn de kinderen 9 van de 10 keer meeverzekerd met de ouder met het beste zorgpakket:

Waar let je op bij kiezen zorgverzekering.

Breng eerst in kaart wat voor zorg je hebt en krijgt.
Maak hiervan een lijstje: Bijvoorbeeld
Cardioloog
podoloog
bloed prikken
fysiotherapie
tandarts

Kijk dan onder welke zorgsoorten deze zorg valt:
Cardioloog, ziekenhuis hulp is basisverzekering
podoloog is voetenzorg is aanvullende zorg dus aanvullend pakket
bloed prikken is laboratium onderzoek in opdracht huisarts of specialist is basisverzekering
Tandarts is tand zorg is aanvullende tand verzekering
Fysiotherapie… oei dat is even opletten, in principe is dit meestal aanvullende verzekering behalve bij een chronische indicatie die voorkomt op de lijst borst dan is het vanaf de 21ste behandeling basisverzekering. Vraag dus even na of jouw behandeling voorkomt op deze lijst, denk hierbij aan spierziektes , frozen shoulder etc.  De fysiotherapeut kan voor je nakijken of je recht hebt op een vergoeding vanuit de basisverzekering.
Kijk ook naar wat je dit de voorgaande jaren zelf heeft gekost? Bijvoorbeeld tandarts, je hebt nu een pakket met vergoeding van 500 euro per kalenderjaar, maar eigenlijk heb je maar tot nu toe ieder jaar voor 150 euro gedeclareerd omdat je gebit nooit echt iets heeft. Weegt de premie die jij betaald dan nog wel op tegen de gedeclareerde kosten of kun je beter zelf een potje maken. Vraag dus gerust aan je tandarts bij een controle afspraak of hij het komend jaar behandelingen verwacht.

Doe dit voor alle gezinsleden die je wilt mee verzekeren, ook dus voor je kinderen ook al zijn zij gratis meeverzekerd.
Nu heb je een zorg lijst en kun je precies zien welke zorg die jullie nodig hebben onder de basisverzekering valt en voor welke zorg je je aanvullend zal kunnen verzekeren.
Kijk dan of de zorgverleners waarvan jij gebruik wil maken ook gecontracteerd zijn. Het nadeel is dat veel zorgverzekeraars nog niet alle contracten vaak rond hebben dus vraag desnoods na wat de verwachting zal zijn. In de praktijk is het vaak zo dat de reguliere ziekenhuizen in Nederland uiteindelijk toch allemaal een contract aan gaan maar echt de zelfstandig behandelcentras niet.
Denk aan bergman clinic, hartkliniek Nederland etc.
Het kan dan een afweging zijn om ook te kijken naar wat de eventuele meerkosten zijn om te kiezen voor een restitutieverzekering zodat je ook binnen Nederland terecht kunt bij specialisten die geen contract hebben en je toch een 100% vergoeding van het door de NZA gestelde tarief krijgt. Een natura verzekering is namelijk een verzekering die werkt met gecontracteerde zorg en de verzekeraar zal altijd afspraken maken met de zorgverlener dat ze onder de prijs werken dan door de NZA is vast gesteld om zo de zorg goedkoper te houden.

Wanneer je dit inzichtelijk heb komt er nog iets heel belangrijks:
acceptatievoorwaarden!
Voor de basisverzekering mogen ze je nooit weigeren tenzij je het in het verleden heel erg bont hebt gemaakt  en de verzekeraar jouw zorgverzekering wegens fraude of het niet betalen van jouw  premie heeft beĆ«indigd. Hij mag je dan vijf jaar lang voor een zorgverzekering weigeren.
Voor de aanvullende verzekeringen en aanvullende tandverzekeringen mogen ze wel acceptatievoorwaarden stellen. Dit houdt in dat de verzekeraard  een medische controle, een gezondheisverklaring of gebitsverklaring mag eisen en ze je op basis daarvan mogen weigeren.
Dit gebeurt nog wel eens met ADHD medicatie of bij al gestarte orthodontie, verwachte orthodontie of als er hoge kosten worden verwacht met betrekking tot tand zorg. Ook ben ik al een keer tegen gekomen dat mensen voor een aanvullende verzekering werden geweigerd omdat ze in het jaar daarvoor meer dan 10 fysiobehandelingen hadden gehad.
Goed opletten dus en vragen bij zo’n selectie wat de afwijscriteria zijn zodat je niet achteraf een brief krijgt dat je bent afgewezen. Kinderen kunnen dus ook afgewezen voor een aanvullende verzekering terwijl jij als ouder wel wordt geaccepteerd.
Juist als je zorg nodig hebt, wil je hiervoor verzekerd zijn. Maar een verzekering is bedoeld voor onzekere, onvoorziene gebeurtenissen. En dus niet voor gevallen waarin je vooraf al weet dat je zeer waarschijnlijk zorg nodig gaat hebben. Eigenlijk geldt dit dus voor alle aanvullende verzekeringen. Hoe irritant en soms ook een gevoel van oneerlijkheid dit met zich meebrengt wanneer iedereen zo maar zou worden geaccepteerd en alles zou worden vergoed dan zouden de premies echt onbetaal worden.  Loslaten en verder zoeken is dan vaak een betere oplossing. Wat past dan wel bij jou?

Het uitzoeken van een zorgverzekering is niet heel moeilijk als je vooraf al een aantal stappen doet die ik heb beschreven. Wanneer je alles hebt vergeleken kun je de premies van de zorgverzekeraars erbij nemen en kijken of jouw gezin wordt geaccepteerd.  Dan kijk je wie er overblijven en of er eventueel ook nog extra korting te krijgen is met betrekking tot  een collectiviteit: lidmaatschap vakbond, via je werkgever, vereniging etc. Neem dit mee in je keuzes.

Het kost je wel een paar uurtjes/avondje maar daarna kom je wel goed beslagen ten ijs…
Wie weet wat je kan besparen na dat je een mooie lijst hebt gemaakt.
Hopelijk heb je iets aan mijn tips


Liefs
Deborah

Geen opmerkingen:

Een reactie posten